Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tracyho tygr

Autor: William Saroyan (31.08.1908 - 18.05.1981)

 

Tracyho tygr (Tracy´s tiger,1951)

 

 

l108695.jpg

 

 

 

Hlavní postavou je Thomas Tracy, jenž ještě jako malý chlapec zaslechl slovo "tygr" a hned si uvědomil, že přesně to by chtěl mít, ať je to, co je to. Ačkoliv později v ZOO viděl opravdové tygry, žádný z nich nevypadal jako jeho tygr. Teprve ve svých patnácti letech našel toho pravého, který měl sice podobu černého pantera, ale to Thomasovi nevadilo.
V jednadvaceti letech vyrazil Tom i se svým tygrem do New Yorku, kde začal pracovat ve firmě Otto Seyfanga jako pomocná síla (nosič pytlů). Po čtrnácti dnech přišel Tom do kanceláře a požádal o přeřazení na ochutnávače kávy, což byl ve firmě nejvíce ceněný post, jehož bylo možno dosáhnout teprve po mnoha desítkách let. Ačkoliv by pro to měl jistě předpoklady, místo opravdu nedostal, a tak dál nosil pytle a chodil za ochutnávači na kávu.
Jednoho dne, o polední pauze, si vyšel ven na cigaretu a zahlédl na ulici krásnou dívku, která u sebe také měla tygra, respektive krásnou tygří dámu. Tracyho tygr by za dívkou šel hned, ale Tracy se s ní opravdu seznámil až u oběda. Jmenovala se Laura Luthy a o Toma měla zájem, stejně jako on o ní.
Laura každý víkend jezdila ke svým rodičům. Tatínek byl tichý muž, zatímco maminka se ráda dívala z okna spolu s Laurou na mladíky a byla krásnější než její dcera. Thomas se jednou tedy se svou dívkou vydal za jejími rodiči, přinesl sebou bonboniéru a při té příležitosti se stalo něco, co nečekal. Maminka Laury jej políbila a on se nechal, takže je nakonec Laura přistihla a od té doby se s Thomasem již neviděla.
Tracy byl z toho zničený, jeho tygr znechucený a jediná příležitost vidět Lauru se naskytla, když si vykračovala svou trasou s jiným mužem. Kolega z práce Nimmo dostal škytavku a za několik dní zemřel. Pro Tracyho již nebylo důvodu zůstávat v New Yorku a tak na několik let odjel.
Vrátil se až v sedmadvaceti letech na stejné místo, kde již z domu firmy pana Otto Seyfanga udělali sklady. Jak se tak procházel Tom se svým tygrem, najednou si všiml, že od nich lidé utíkají. Uvědomil si, že konečně vidí jeho tygra. Prošli několika místy, dokud je nezastavila policie, která chtěla jeho zvíře zastřelit. Marně se jim to snažil vymluvit. Jeden z nich na tygra vystřelil a ten utekl pryč. Tracyho pak sice prohlásili za hrdinu, ale po vyšetření nevrlým psychiatrem (protože diagnózu stařičkého německého psychiatra neuznali), jej zavřeli do blázince Bellevue, kde byla i Laura. Ta se velmi změnila. Již nebyla tak krásná, na Toma si nepamatovala a lékaři jí předpovídali, že kvůli horečkám brzy zemře.
Mezitím bylo město na nohách. Někde se totiž stále skrýval tygr, a tak se všichni báli, že je sežere. Dokonce se ukázal i jeden podvodník, který prohlašoval, že pantera ulovil, ale nakonec se ukázalo, že je to načerněná puma.
Teprve po mnoha dnech se kapitán Earl Huzing rozhodl přistoupit na návrh Tracyho a uspořádat malé představení, které mělo tygrovi připomenout staré lepší časy. Tom se znovu vydal do firmy Otto Seyfanga, kde znovu celý den přehazoval pytle kávy a klábosil s bývalými kolegy. Pak odešel na polední přestávku, kde spatřil Lauru, krásně oblečenou. Oba se vydali spolu ulicí a ve stejné chvíli se k nim přidal i černý panter s poraněnou nohou. Byl zesláblý od skrývání v temném sklepu bez jídla. Vešli do obchodu, kde byla nastražena past a zase odešli, ale tygr v domě nebyl. Jako by se úplně vypařil. Proč? To se dozvíme až v poslední větě: "A tak končí příběh o Thomasu Tracym, Lauře Luthy a tygrovi, jenž je láska."


Tento text byl zkopírován ze serveru: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/william-saroyan/tracyho-tygr-2.html#ixzz2C853lHdM
Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.

 

 

 

 

Příspěvky

Úryvky z díla

13. 11. 2012